Restauratie Louis XVI lijst

Wat opvalt aan deze lindenhouten Louis XVI spiegellijst uit ± 1780 is het prachtige fragiele houtsnijwerk van takjes en blaadjes. De oorspronkelijke vergulding is in een redelijk goede staat. Na afname van de nog originele grenen achterplaat komt onder het stof een zware, vertinde spiegel tevoorschijn, zoals deze in de 18e eeuw werd gemaakt. Het tin is ter bescherming afgedekt met een zwarte verflaag. Ook de spiegel is in een uitzonderlijk goede conditie.

Wat is er aan de hand?

In het verleden heeft een eerdere restauratie plaatsgevonden. Er is veel gelijmd aan de lijst. De takjes zijn op verschillende plaatsen gebroken. Het ornament aan de linkerkant van de bol is afgebroken en er verkeerd om weer aangezet.
Behalve een takje ontbreken er (delen van) blaadjes. Aan de onderkant is de guirlande niet compleet. Het medaillon is los van de lijst en er ontbreken stukjes, die gedeeltelijk bewaard zijn gebleven.
De bladgoud vergulding is bedekt met een roodbruine nicotine aanslag. Er zijn bronsverfretouches uitgevoerd, die nu geoxideerd en donker geworden zijn.
De spiegel werd oorspronkelijk op zijn plaats gehouden met houten blokjes. Deze zijn vervangen door spijkers, waardoor de spiegel aan de randen is beschadigd.

Hoe wordt de restauratie uitgevoerd?

De zware spiegel wordt uit de lijst genomen; de spijkers worden verwijderd.
Vanwege de kwetsbaarheid van het houtsnijwerk worden, na het losweken van de lijm, eerst alle losse delen op de juiste manier weer vastgezet met warme hazenlijm en vislijm. De lijst krijgt hierdoor weer stevigheid.
De ontbrekende, oorspronkelijk houtgesneden ornamentdelen worden aangevuld met pâte. Dit is een stopverfachtig mengsel van krijt met hazenlijm. Het is reversibel, dat wil zeggen dat het altijd, zonder schade aan te richten, weer van de lijst te verwijderen is. De losse stukjes worden op het medaillon vastgezet, de overgebleven lacunes aangevuld met pâte. Het medaillon wordt met vislijm weer op de lijst bevestigd.

De verdonkerde retouches, de nicotine aanslag en het overig vuil worden nu verwijderd. Tenslotte worden de aanvullingen verguld met bladgoud op een basis van mixtion. De nieuwe vergulding wordt ingetoond naar het oude patina. Daaroverheen komt als bescherming een laagje micro-crystallijne was. De spiegel wordt teruggeplaatst en vastgezet met houten blokjes.