Ik had het niet voor mogelijk gehouden

Als klein kind vond ik het schilderij van Chris Snijders dat bij mijn oma thuis hing, al om één of andere reden schitterend. Was het het schilderij waarop het bekende oude boogbruggetje in Brugge is afgebeeld of was het die mooie gouden lijst of was het het geheel? Dat weet ik nu niet meer. Maar ik was wel blij dat ik uiteindelijk het schilderij heb geërfd.

Ik heb het altijd bij mij thuis in ongeveer alle huizen waarin ik in de loop der jaren heb gewoond wel ergens opgehangen. Uiteraard moest het ook mee toen we eind 2002 naar Frankrijk gingen verhuizen. Helaas bleek bij het uitladen dat de lijst op nogal wat punten flink beschadigd was, zodanig dat ik het niet meer wilde ophangen .

Gelukkig kreeg ik van een vriend het emailadres van Joosje. Zij dacht wel dat het haar zou lukken om de lijst weer op te knappen. Toen ik na enige tijd het schilderij weer bij haar ging ophalen, was ik verbijsterd. De lijst was 100% puntgaaf. Alsof die zo uit een antiquariaat kwam. Nergens was meer de geringste beschadiging te zien. Maar zelfs was er geen enkele overgang van de gerepareerde delen naar de onbeschadigde delen te zien. Ik had het niet voor mogelijk gehouden dat iemand de lijst met deze perfectie zou kunnen herstellen.

Joosje heeft me uitgebreid toegelicht hoe zij te werk was gegaan. Met een professionalisme dat je bij een liefhebber nooit zou verwachten heeft zij het voor mij vrijwel onmogelijke waar gemaakt.

Na 15 jaar kon ik nu eindelijk weer het schilderij op een goede plaats met een goede belichting ophangen. Joosje, hartstikke bedankt. Grote klasse!!

Paul Ooms, Frankrijk